Κρίσεις πανικου.

Νικη ρωτήθηκε πριν από 4 έτη

Όλη αυτή η κατάσταση και ο αγχωδης χαρακτήρας μου παθαίνω κρίσεις πανικού με ταχυκαρδία και τρέμουλο ότι κάτι παθαίνω συνέχεια. Με έχει πιάσει άρρωστο φοβία δεν κοιμάμαι καλά ξυπνάω με εφιάλτες και ταχυκαρδία. Συνέχεια έχω αρνητικά συναισθήματα και ότι πονάω σε διάφορα σημεία του σώματος μου.μου βγαίνουν συνέχεια ψυχοσωματικα.θα ήθελα πρακτικές συμβουλές να ξεπεράσω όσο γίνεται αυτό. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

1 απαντήσεις
evaggelia_mi Επιτελείο απαντήθηκε πριν από 4 έτη

Το τελευταίο διάστημα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό. Οι κρίσεις πανικού επί της ουσίας αποτελούν ξεσπάσματα έντονου άγχους που προκαλούν συμπτώματα, κάποια εκ των οποίων αναφέρετε, όπως ταχυπαλμία, τρέμουλο, ανησυχία του ατόμου μήπως πάθει κάτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ αρνητικών σκέψεων, συναισθημάτων, συμπεριφορών και σωματικών αντιδράσεων. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες που αναφέρετε δεν είναι πλήρεις, αφού δεν αναφέρετε  στοιχεία γύρω από την κατάσταση της υγείας σας, επαγγελματική και οικογενειακή κατάσταση, σημαντικά γεγονότα ζωής, ένταση και ακριβή χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων, σας προτείνουμε τα παρακάτω, προκειμένου να εξασκηθείτε στην διαχείριση της κατάστασης:

  • Προσπαθήστε να ακολουθήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα, χωρίς να αποφεύγετε ασχολίες σας εξαιτίας του φόβου σας μήπως προκληθεί κάποια κρίση πανικού. Η αποφυγή αρχικά μπορεί να σας ανακουφίζει μειώνοντας το αίσθημα του άγχους και του φόβου αλλά το τροφοδοτεί μακροπρόθεσμα.
  • Όταν νιώσετε ότι σας κατακλύζει το άγχος ή οι αρνητικές σκέψεις, επιλέξτε μια ευχάριστη για εσάς δραστηριότητα (π.χ. ακούστε μουσική, δείτε τηλεόραση, τηλεφωνείστε σε ένα φίλο), έτσι ώστε να μειωθεί η δυσφορία που νιώθετε.
  • Πάρτε αργά μια βαθιά εισπνοή και κρατήστε την για 5 δευτερόλεπτα και μετά σιγά-σιγά κάντε εκπνοή από το στόμα. Καθώς αναπνέετε λέγετε στον εαυτό σας «χαλάρωσε» υπενθυμίζοντας του ότι έχετε ξανανιώσει έντονο άγχος κάνοντας αρνητικές σκέψεις, οι οποίες δεν επαληθεύτηκαν, αφού δεν σας συνέβη αυτό που φοβόσασταν.
  • Εντάξτε στην καθημερινότητά σας σωματική άσκηση μέτριας έντασης (π.χ. περπάτημα, χορό ή κολύμπι για 30΄, yoga, pilates). Η σωματική άσκηση προλαμβάνει την έναρξη των συμπτωμάτων του άγχους και μειώνει τα επίπεδα της έντασης.
  • Προσπαθήστε να μην μεγεθύνετε τα αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν ή τις αρνητικές σκέψεις και να παραβλέπετε ή να υποτιμάτε τα θετικά. Δηλαδή, εντοπίστε τις αρνητικές σκέψεις, οι οποίες σας προκαλούν τον μεγαλύτερο φόβο ή άγχος και προσπαθήστε αρχικά να τις αξιολογήσετε εξετάζοντας τα στοιχεία που την στηρίζουν και τα στοιχεία που δεν την στηρίζουν και έπειτα να τις αντισταθμίσετε με πιο ρεαλιστικές και μη καταστροφολογικές. Έτσι, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο κίνδυνος, τον οποίο νιώθετε δεν είναι και τόσο μεγάλος (π.χ. αντί να σκέφτεστε ότι θα πάθετε κάτι κακό, όταν νιώθετε τρέμουλο, σκεφτείτε ότι αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα κάτι τέτοιο, αφού συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο κρύο).
  • Φτιάξτε στο μυαλό σας νοερά μια χαλαρωτική εικόνα: Αρχικά κλείστε τα μάτια και φανταστείτε μια εικόνα ή ένα μέρος που σας ηρεμεί και σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια Αδειάστε το μυαλό σας από κάθε σκέψη και συγκεντρωθείτε στην εικόνα. Φανταστείτε την με πολλές λεπτομέρειες «ξυπνώντας» όλες σας τις αισθήσεις. Παρατηρείστε πόσο χαλαρωμένοι νιώθετε και όποτε αισθάνεστε αγχωμένοι φέρτε την στο μυαλό σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραπάνω και να εφαρμόζετε στη συνέχεια ό, τι νιώθετε ότι λειτουργεί θετικά για εσάς. Το άγχος θεωρείται μια φυσιολογική συναισθηματική αντίδραση και συνδέεται με την επιβίωσή μας αλλά κάποιες φορές επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα (ύπνο, φαγητό, εργασία, κοινωνικές επαφές) του ατόμου και το εμποδίζει από το να έχει μια φυσιολογική ζωή. Γι’ αυτό, εάν τα αρνητικά συναισθήματα και τα σωματικά συμπτώματα σας ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε βαθμό που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (Ψυχολόγο ή Ψυχίατρο) εξειδικευμένο στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία.