Αρχική
Κυριακή Δεκέμβριος 11, 2016

Ο δάσκαλος ποιητής και τα βιβλία κρίνα (Κωστής Παλαμάς)  

 Κλείστε τα Σχολειά να φτιάσουμε καινούργια! (Μίλτος Κουντουράς)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

    Από την ιστορία της Εκπαίδευσης γνωρίζουμε ότι όλες οι χρονικές περίοδοι ήταν δύσκολες, αλλά και σ’ όλες έγιναν θετικά βήματα. Η πολιτεία, η κοινωνία, το σύστημα κι οι εκπαιδευτικοί είναι οι βασικοί παράγοντες διαμόρφωσής της, οι οποίες ταυτοχρόνως είναι αιτίες καλού και κακού. Εμείς, οι δάσκαλοι, έτσι ή αλλιώς έχουμε στα χέρια μας συμπυκνωμένη όση δύναμη χρειάζεται για την πορεία προς τα εμπρός. Δεν είμαστε επουσιώδεις υπάλληλοι, μεταφορείς γνώσης και διακινητές εγγράφων· αλλά πνευματικοί εργάτες που προάγουμε την κοινωνία ή την κρατάμε στάσιμη.

    Η κάθε κι ο κάθε εκπαιδευτικός από μας είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Η αμοιβαία εκτίμηση κι ο σεβασμός ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, παρ’ όλες τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες και προσεγγίσεις που έχουμε, μπορούν να συμβάλλουν σε μια δημιουργική επίλυση των θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία θέλοντας και μη υπάρχουν. Αν ο κατευθυντήριος στόχος μας είναι η υποστήριξη του μαθητή, του παιδιού και του εφήβου, θα βρεθεί ο κοινός τόπος λειτουργίας, δράσης και δημιουργίας.

    Η δύναμη της εκπαίδευσης και περισσότερο της παιδείας είναι καταλυτική. Είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στήριξης και ανόδου της κοινωνίας, όπως και να την προσεγγίσουμε· κοινωνιολογικά, οικονομικά και πολιτικά, αλλά και σε όποια εποχή κι αν ζούμε. Αντιπαρερχόμενοιτο λαϊκό τραγούδι που θέλει τον δάσκαλο «σαρδανάπαλο» και νεκρό, γιατί δασκαλεύει τους νέους να γυρεύουν το δίκιο τους, μπορούμε να γίνουμε οι πλαστουργοί των παιδικών και εφηβικών ψυχών στη θέση του πλήθους των εικονικών εξωσχολικών «δασκάλων».

    Αποδεχόμενοι, ως πνευματικό θέσφατο, τη φράση του Ηράκλειτου «η παιδεία είναι ένας άλλος ήλιος για τους σπουδαγμένους» [«Τὴν παιδείαν ἕτερον ἥλιον εἶναι τοῖς πεπαιδευμένοις»], οφείλουμε να δράσουμε έτσι, ώστε οι προσπάθειές μας να παράσχουν περισσότερη Παιδεία στους μαθητές μας παρά τυπική εκπαίδευση. Γιατί δεν είμαστε εκπαιδευτές, αλλά δάσκαλοι.

    Αγαπητοί συνάδελφοι, γνωρίζω ότι λειτουργήσαμε μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, με αρνητικές παραμέτρους, για αρκετά μεγάλο διάστημα. Όλοι επιθυμούμε ένα καλύτερο σχολειό. Διαβεβαιώνω ότι θα είμαι συμπαραστάτης και υποστηρικτής της καθεμίας και του καθενός έτσι, ώστε το εκπαιδευτικό έργο να πραγματοποιείται απρόσκοπτα και η λειτουργία των σχολείων να είναι ομαλή.               

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Τελευταίες αναρτήσεις από την Π.Δ.Ε. Βορείου Αιγαίου

Πρόσφατα νέα Σχολικών Συμβούλων

 • Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: "Το σκάκι στο σχολείο"

   
 • "Οι συνθετικές εργασίες ως μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης - Η περίπτωση μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών" και "Η μέθοδος project σε βήματα" (6-12-2016)

  Παρακάτω παρουσιάζεται υλικό από το Σχολικό Σύμβουο ΠΕ04 κ. Μποτσάκη

  Οι συνθετικές εργασίες ως μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης - Η περίπτωση μαθημάτων των Φυσικών Επιστημών

  Η μέθοδος "project" σε "βήματα"

   
 • "Γιορτάστηκε η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στα σχολεία του N. Λέσβου"-Δελτίο Τύπου από το Σχολικό Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής κ. Ιωάννη Τσιόπα (6-9-2016)

  Το σύνολο σχεδόν των σχολικών συγκροτημάτων του Ν. Λέσβου συμμετείχαν για τρίτη συνεχή χρονιά στην Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Ηαναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια  παρακίνησης  και μύησης των μαθητών  να συμμετάσχουν  σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια ή/και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετήθηκε  το σύνθημα :

  «Νοιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους».

  Αθλητικές δραστηριότητες, δημοφιλή ομαδικά παιχνίδια (ποδόσφαιρο, πετοσφαίριση, καλαθοσφαίριση, χειροσφαίριση), kidsathletics, αθλήματα ρακέττας (τένις, πιγκ-πογκ, μπάντμιντον),  μπότσια, καθιστική Πετοσφαίριση (παραολυμπιακά αθλήματα), παιδαγωγικά παιχνίδια, χορό, σκάκι κλπ., πραγματοποιήθηκαν ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου..Οι αθλητικές δράσεις εμπλουτιστήκανε με προβολές ταινιών, βίντεο σχετικής θεματολογίας, διαδραστικές διαλέξεις- συζητήσεις, καλλιτεχνική - εικαστική - μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ).

           

   
 • Ημερίδα για Γυμναστές: "Για μια καλύτερη Φυσική Αγωγή" (9-9-2016)

  Επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Λέσβου διοργάνωσε ο Σχολικός Σύμβουλος Φ. Α. Ν. Λέσβου ενόψει του ξεκινήματος της νέας σχολικής χρονιάς. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΠΕΚ Μυτιλήνης την Πέμπτη 08.09.2016 από ώρα 09.00 έως 13.00, με θέμα: «Για μια καλύτερη Φυσική Αγωγή». Εισηγητές ήταν, ο Σχ. Σύμβουλος Φ.Α. Ιωάν. Τσιόπας και ο πρ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής κ. Κων/νος Καραβοκύρης, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  09.00-09.30:  «Ετήσιος προγραμματισμός στη Φυσική Αγωγή»

  09.30-09.50: «Το νέο πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής Αγωγής στο Λύκειο»

  09.50 -10.20: «Αξιολόγηση των μαθητών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής»

  10.20 - 10.50: «Φιλοσοφία και οργάνωση των σχολικών αγώνων»

  10.50-11.05: Διάλειμμα

  11.05-12.30: «Αναπτυξιακή Δυσλειτουργία της Συναρμογής (ΑΔΣ) – Προσέγγιση και παρέμβαση σε παιδί με ‘Κινητική Αδεξιότητα’- Διαφοροποιημένη Διδασκαλία»

  12.30 - 13.00: Συζήτηση – Συμπεράσματα

   
 • Ημερίδα Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής για το beach volley στο Πέραμα Παπάδου (30-6-2016)

  O Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής N. Λέσβου σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Ομοσπονδιακό Προπονητή Πετοσφαίρισης Ν. Λέσβου κ. Σπύρο Ψωμά και τους Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία ημερίδα την Τρίτη 28 Ιουνίου, στον Ανεμόμυλο Περάματος Παπάδου με θέμα: «Γνωρίζω και Παίζω beachvolleyball».

         

  Περισσότερα...  
 • Επιστημονική συνάντηση από τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής κ. Σαμουηλίδου, με θέμα: "Η Φυσική Αγωγή στην Προσχολική ηλικία" (23-06-2016)

   

  Ολοκληρώθηκε η επιστημονική συνάντηση που συνδιοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο της 47ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ε.Μοσχοβάκη , τη Σχολική Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Χίου , Σάμου κ.Ε.Σαμουηλίδου και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χίου . Στην συνάντηση έγινε παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε η κ.Ε.Σαμουηλίδου .Συνομιλητές οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Ε.Δημοπούλου , Ε. Καλογρά ,Λ.Μιχαλακοπούλου, Ε. Ατσάλης ενώ ο Παραολυμπιονίκης κ. Σίμος Παλτσανιτίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της άσκησης και των κινητικών δραστηριοτήτων ,παιδιών προσχολικής ηλικίας . Στο τέλος της συνάντησης δόθηκε τιμής ένεκεν αντίτυπο του βιβλίου  :<< Η Φυσική Αγωγή στη Προσχολική ηλικία >>
           
   

   

   

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 6 επισκέπτες και κανένα μέλος