Δελτία Τύπου
Παρασκευή Απρίλιος 19, 2024
logo_0012.jpg

Χαιρετισμός Περιφερειακής Διευθύντριας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Β. Αιγαίου για 6η Μαρτίου (6-03-2014)

Το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού μεταξύ ανηλίκων, εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος, δεν είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, μοναδικά είναι τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που υιοθετεί εντός του κάθε κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο δημιουργείται, «ανδρώνεται» και, σε αρκετές περιπτώσεις, εξαπλώνεται. Πλήθος ερευνών, εμπεριστατωμένων μελετών, αλλά και η ίδια η βιωματική εμπειρία των εκπαιδευτικών, της οικογένειας ή των ίδιων των εμπλεκομένων στο φαύλο κύκλο του εκφοβισμού καταδεικνύουν τη βία ως έναν ύπουλο αντίπαλο. Έναν αντίπαλο, ο οποίος, δυστυχώς, έχει καταφέρει στο διάβα του χρόνου να προσαρμόζεται, να ακολουθεί πιστά και να μεταλλάσσεται σταθερά ανάλογα με τις ευρύτερες μεταβολές που συντελούνται στον ιστό της οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.

Ναι, όντως το φαινόμενο αυτό είναι υπαρκτό, αλλά μέσα στον καθένα από εμάς ταυτόχρονα συνυπάρχουν η προσδοκία και η δύναμη να το εξαλείψουμε. Ο εκπαιδευτικός κόσμος ποτέ δε δείλιασε μπροστά στις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών, ενώ πάντα έβρισκε τον τρόπο να φωτίσει αθέατες πλευρές των κοινωνικών φαινομένων.

Στα παιδιά μας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ομάδα βρίσκει ρόλο, ουσία και περιεχόμενο όταν προστατεύει και στηρίζει τα μέλη της, όχι όταν τοποθετεί στο περιθώριο, γελοιοποιεί ή εκφοβίζει. Η υπεροχή του κάθε μέλους κρίνεται βάσει της μοναδικότητας, της ακεραιότητας του χαρακτήρα αλλά και των καλών φίλων που κερδίζουμε στη ζωή μας. Έτσι, λοιπόν, τα μαθητικά χρόνια, οι αθλητικές ενασχολήσεις, το παιχνίδι και οι παρέες είναι ευκαιρίες να αναδείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, πάντοτε με σεβασμό στην προσωπικότητα και τα δικαιώματα των ανθρώπων που μας περιβάλλουν.

Σήμερα, 6 Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, αξίζει να αφιερώσουμε όλοι μαζί λίγο από το διδακτικό, τον οικογενειακό και τον προσωπικό μας χρόνο για ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή σε δράσεις που μας αφορούν πραγματικά.

 

                                                                                                                 Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

 

                                                                                                              Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΤΡΙΑ

                                                                                                       Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

            ΜΑΡΙΑ Χ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ