Διαγωνισμοί - Προγράμματα
Τρίτη Μάρτιος 19, 2024
logo_0012.jpg

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης «Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΖΕΟΘΡΑΚΗΣ» (16-4-2015)

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στόχο έχει να γνωρίσει στους μαθητές την αξία του ζεόλιθου, ενός φυσικού ορυκτού πετρώματος που συναντάται σε υψηλή ποιότητα άλλα και σε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή του Νομού Έβρου.

Ο Ζεόλιθος λόγω της δομής του αλλά και της ιοντο-ανταλλακτικής του ικανότητας φέρει μια σειρά από εφαρμογές πολύ ωφέλιμες στη γεωργία, κτηνοτροφία, περιβάλλον, βιομηχανία υδρογονανθράκων, ανθρώπινη υγεία.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στον χώρο του Μουσείου για σχολικές ομάδες που δεν θα υπερβαίνουν τα 30 άτομα ανά τμήμα. Απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και σε  ομάδες και συλλόγους δίνοντας τους την ευκαιρία να προσεγγίσουν επιστημονικά τη δομή και τις ιδιότητες του ζεόλιθου όπως επίσης να ενημερωθούν για τις πρακτικές εφαρμογές του έως σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο.
Οι δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα θα είναι γνωστικού και δημιουργικού χαρακτήρα και βιωματικά οι μαθητές θα γνωρίσουν τους τρόπους χρήσης του ζεόλιθου μέσα από πειράματα και εφαρμογές. Η διδασκαλία του ζεόλιθου προσφέρει το πλαίσιο για ανάπτυξη σκέψης καινοτόμων ιδεών βασισμένων στην αξιοποίηση του ζεόλιθου.

Το πρόγραμμα υλοποιοείται από την κ. Ραπτοπούλου Όλγα (BAΔ.Π.Θ, MAΔΙ.ΠΑ.Ε), μέλος της ομάδας του Νίκου Λυγερού, που παρακολούθησε την ενότητα «Δομικά στοιχεία του ζεόλιθου» κατά το 3ο και 4ο ετήσιο MASTERCLASSαπό τον PhDΝίκο Λυγερό.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης στα τηλέφωνα του Μουσείου.